Despre ce scriu bloggerii din Moldova

Pulsul blogosferei din Moldova este fără doar şi poate blogosfera.md, un proiect unic, deoarece permite abonarea cu ajutorul RSS-feedului la actualizările blogurilor Moldnetului. În fiecare an pe site se fac sondaje şi se publică date statistice, relatează SocialMedia.md.
Cu toate acestea am decis să fac o analiză mai detaliată a blogurilor din Moldova. Cu acest scop am selectat aleatoriu  25 de bloguri ale celor mai populari şi activi bloggeri.
Am analizat, în primul rând, conţinutul blogurilor – cât de des se publică informaţii, dar şi cât de activi şi populari sunt bloggerii. Rezultatele s-au dovedit a fi interesante şi sunt bucuros să le prezint şi pe Social Media Moldova. Menţionez că rezultatele şi respectiv concluziile ar putea avea o anumită marjă de eroare, dar pot fi urmărite principalele tendinţe din blogosferă, şi anume de ce sunt interesaţi şi ce vor să ne spună bloggerii.
Dintre cele 25 de bloguri pe care le-am selectat, primul apăruse încă în anul 2003, un fapt curios, deoarece pe atunci în Moldova nu exista nici cel puţin noţiunea de „a ţine un blog”. Un adevărat boom al blogurilor a avut loc în anii 2006-2007. Anume în această perioadă au fost create 52% din blogurile pe care le cercetăm! Celelalte au apărut mai târziu.
Iată că în continuare este şi mai interesant – dintre cei 25 de bloggeri doar doi publică sistematic articole ample. Pe unul din aceste bloguri se postează circa 80 de articole lunar, al doilea blogger publică în jur de 50 de articole, iar alţi trei bloggeri afişează cam 30 de postări în fiecare lună. Pe celelalte bloguri găsim până la 15 publicări în fiecare lună.
Tematicile abordate nu sunt atât de diferite, după cum ar putea părea. Se scrie de obicei despre politică, internet şi subiecte ce pot fi încadrate în categoria de „diverse”. Să ne oprim asupra acestui aspect. Mai jos am prezentat o diagramă în care se poate urmări ce subiecte abordează bloggerii:
Tematica cea mai îndrăgită s-a dovedit a fi politica, pe locul doi sunt reflecţiile, notiţele şi observaţiile, poziţia a treia revine altor postări care nu pot fi atribuite unei categorii anume – conţinut haios, diverse scrieri etc.
E de remarcat că doar un blogger dintre cei selectaţi scrie despre sport, aceeaşi situaţie e şi în cazul economiei, literaturii şi a dreptului. Poate că dacă ar ajunge selecţionata Moldovei să joace în campionatul european de fotbal, tema sportului ar deveni mult mai populară :)
Social media şi blogosfera
90% dintre bloggeri folosesc Facebook
80% dintre bloggeri au cont pe Twitter
30% dinte bloggeri pot fi găsiţi pe Google+ şi LinkedIn
Statisticile furnizate de Twitter sunt în mare parte publice, prin urmare iată câteva date referitoare la utilizarea microblogurilor  Twitter:
Toţi bloggerii care folosesc Twitterul au peste 300 de tweet-uri. Numărul record de tweet-uri – 25 000 a fost atins de un blogger, alţii doi au câte 14000 de tweet-uri. În mare lor parte bloggerii au sub 10 000 de tweet-uri. Cel mai mic număr de followeri îl are un singur blogger – doar 37. Ceilalţi au în mare parte peste 500 de followeri. Numărul record de followeri ai unui blogger se ridică la peste 1600.
Cel mai mare număr de prieteni, circa 4000, se înregistrează la un singur blogger. Interesant e şi faptul că unul dintre bloggerii cu un număr mare de prieteni pe Facebook, nu are un cont pe Twitter :)
Integrarea blogurilor cu reţelele sociale
Pe 80% dintre bloguri pot fi lăsate comentarii doar prin sistemul specializat al blogului. Şi e de necrezut că în cazul a 40% dintre bloguri postările nu pot fi redistribuite pe vreo reţea socială! În plus, doar cinci bloguri sunt create pe platforme specializate, celelalte însă sunt bloguri standalone – cu hosting şi modul de administrare propriu.
În baza rezultatelor pe care le-am obţinut în urma analizei efectuate, putem afirma că blogosfera Moldovei se dezvoltă cu paşi rapizi. Lumea scrie multe şi interesante, îşi împărtăşeşte emoţiile şi trăirile, îşi exprimă deschis opiniile cu privire la diverse chestiuni, ceea ce nu poate se nu ne bucure.
Boom-ul reţelelor sociale s-a întâmplat în Moldova nu chiar atât de demult, în comparaţie cu dezvoltarea blogosferei însăşi. Cred că reţelele sociale nu ar trebui să fie ignorate, deoarece reprezintă un instrument important de atragere a unei audienţe foarte largi. Astăzi e important nu doar să scrii bine şi interesant, dar şi să distribui cele scrise, integrând blogul cu reţelele sociale.

0 coment.:

Trimiteți un comentariu

Nu folosiţi cuvinte necenzurate

Statistici

Web-Links.ro Director Web - unLink.ro - Adauga si site-ul tau Quality Web Hosting Hostgator.ro Blog din Moldova FREE Social Promotion

Share

 
back to top