“In contextul recentelor evenimente, am hotarat sa aman votul prevazut pentru marti” privind proiectul legii de aparare a drepturilor de autor, a precizat intr-un comunicat liderul majoritatii din Senat, democratul Harry Reid.
Intre evenimentele la care a facut referire Reid s-au numarat petitia lansata de Google, care a atras peste 7 milioane de semnaturi, si “greva” de o zi de la Wikipedia.
La randul sau, presedintele Comisiei pentru probleme juridice a Camerei Reprezentantilor, republicanul Lamar Smith, a afirmat ca dezbaterea din Camera privind acest proiect va fi amanata “pana cand va exista un acord larg asupra unei solutii”.
Harry Reid a subliniat in comunicatul de vineri ca “pirateria si contrafacerea costa economia americana miliarde de dolari si mii de locuri de munca in fiecare an” si a insistat ca legislativul SUA “trebuie sa actioneze pentru a determina incetarea acestor practici ilegale”.
In acest scop, el a indemnat Congresul sa continue discutiile “pentru gasirea unui echilibru intre apararea proprietatii intelectuale si mentinerea deschiderii si inovatiei pe internet”.
Un “compromis” pe acest subiect ar putea fi obtinut “in urmatoarele saptamani”, a mai mentionat senatorul.
Mai multi alesi americani, atat republicani cat si democrati, care initial sustineau proiectul, au dat inapoi zilele trecute.
La sfarsitul saptamanii trecute, si Casa Alba s-a distantat de acest proiect, pentru ca miercuri purtatorul de cuvant al presedintiei americane, Jay Carney, sa se pronunte in favoarea unei “lupte impotriva pirateriei pe internet care sa nu impieteze asupra accesului liber si gratuit” la retea.
Controversatul proiect legislativ – numit in Senat PIPA (Protect Intellectual Property Act) si SOPA (Stop Online Piracy Act), in varianta aflata in dezbaterea Camerei Reprezentantilor – se bucura in schimb de sprijin la Hollywood, in industria muzicala si la Camera de Comert americana.
0 coment.:
Trimiteți un comentariu
Nu folosiţi cuvinte necenzurate