Google îl sărbătoreşte pe fiziologul și biochimistul ungar Albert Szent-Gyorgyi

Google sărbătoreşte 118 de ani de la naşterea fiziologului și biochimistul Albert Von Szent-Gyorgyi (n. 16 septembrie 1893-d. 22 octombrie 1986).
Născut în Budapesta, Ungaria, faimosul fiziolog şi biochimist Szent-Györgyi şi-a început studiile la Budapesta, unde a obţinut titlul de doctor în medicină în anul 1917. Şi-a continuat studiile la Pressburg (în prezent Bratislava), Praga, Berlin, Leiden şi Groningen şi, în cele din urmă, a obținut doctoratul în chimie la Cambridge.
Finanțat de către statul maghiar, a fondat Institutul de Biochimie din cadrul Universității din Szeged. Studiile sale constante au condus la faptul că a fost primul cercetător care a izolat vitamina C. A descoperit că un bogat conţinut de vitamina C se regăseşte în ardei.
Szent-Györgyi a mai studiat absorţia oxigenului de către organismele vii. Cel mai semnificativ rezultat al cercetărilor sale asupra respirației celulare a fost identificarea anumitor etape în ceea ce urma să devină cunoscut ca ciclul Krebs.
Pentru studiile sale asupra proceselor de combustie biologică cu referire specială la vitamina C, în 1937 lui Szent-Györgyi i s-a acordat premiul Nobel pentru fiziologie sau medicină. În 1938 a devenit membru cu drepturi depline al Academiei Maghiare de Științe.
După cel de-al doilea război mondial, s-a mutat definitiv în Statele Unite și s-a stabilit în Woods Hole, lângă Boston, unde a primit un post de cercetător la Institutul Național de Sănătate. Szent-Györgyi a fondat Institutul pentru Cercetare a Muşchilor din cadrul Laboratorului Biologic Marin din Woods Hole, unde și-a reluat studiile din perioada în care lucra la Szeged, în Ungaria.
Între anii 1962 și 1971, a fost profesor la Universitatea din Darthmouth. A păstrat mereu legătura cu țara sa natală și a vizitat Ungaria în mod regulat începând cu anii 1960. Şi-a dedicat ultimele decenii din viață cercetărilor în domeniul cancerului. A decedat la vârsta de 93 de ani, în Woods Hole.

0 coment.:

Trimiteți un comentariu

Nu folosiţi cuvinte necenzurate

Statistici

Web-Links.ro Director Web - unLink.ro - Adauga si site-ul tau Quality Web Hosting Hostgator.ro Blog din Moldova FREE Social Promotion

Share

 
back to top