Cercetătorii de la NASA au descoperit un material care absoarbe 99% din lumină

Supermaterialul care absoarbe luminaOamenii de ştiinţă ştiau de existenţa unui material care absoarbe lumina albă şi ultravioletele, însă materialul descoperit recent absoarbe, de asemenea, şi razele infraroşii.
Echipa de cercetători de la Centrul NASA Goddard Space (Greenbelt, Maryland) şi-a făcut publică descoperirea la conferinţa SPIE Optics and Photonics.
Materialul absoarbe 99,5% din lumina ultravioletă şi lumina vizibilă şi 98% din benzile de frecvenţă din infraroşu. Astfel, el este de 50 de ori mai absorbant decât orice alt material cunoscut până acum, a explicat coordonatorul cercetării, John Hagopian.
Materialul este format dintr-un strat subţire de carbon şi a fost obţinut prin nanotehnologie. Micile tuburi sunt fabricate din carbon pur, care sunt de aproximativ 10.000 ori mai subţiri decât un fir de păr uman.
Tuburile sunt poziţionate vertical pe diverse materiale. Echipa a realizat nanotuburi pe siliciu, nitrură de siliciu, titan, oţel inoxidabil, materiale folosite în mod obişnuit pentru instrumentele ştiinţifice din spaţiu.
NASA se gândeşte deja cum va implementa materialul în proiecte practice: tuburile pot îmbrăca diferite dispozitive sensibile, precum telescopurile. Pentru că o mică parte din lumină se refractă, ochiul uman percepe materialul ca fiind negru. Pentru că respinge căldura, materialul poate fi folosit şi ca agent de răcire. Astfel, cercetătorii pot trimite sateliţii şi mai departe în spaţiu.

0 coment.:

Trimiteți un comentariu

Nu folosiţi cuvinte necenzurate

Statistici

Web-Links.ro Director Web - unLink.ro - Adauga si site-ul tau Quality Web Hosting Hostgator.ro Blog din Moldova FREE Social Promotion

Share

 
back to top