Site-ul Wikipedia si-a inchis miercuri paginile in limba engleza, pentru 24 de ore, in semn de protest fata de proiectul de lege impotriva pirateriei pe internet dezbatut de Congresul SUA.
Internetul este pe cale de disparitie, avertizeaza fondatorul enciclopediei participative online, Jimmy Wales.
Proiectele de lege “Stop Online Piracy Act”, depus la Camera Reprezentantilor, si “Protect IP Act”, analizat in Senatul SUA, vizeaza combaterea pirateriei online.
Practic, autoritatile americane vor sa interzica pe teritoriul american toate site-urile care nu dovedesc ca au drepturi de autor pentru informatia prezentata.
Oficialii SUA au primit sprijinul Hollywood-ului, a industriei muzicale si a Camerei de Comert a SUA.
Cititi mai multe amanunte aici.
Moartea internetului?
“Daca proiectul va fi pus in practica, ne putem lua adio de la internet”, a declarat analistul Mike Jakobsen, de la A&T Consultants.
“Odata aprobat in SUA, vom vedea rapid astfel de legi aprobate si in alte tari, astfel ca nimeni nu va mai putea sa urce online continut pentru care nu detine drept de autor. Cum dovedesc, de pilda, ca ce scriu acum este original si nu este copiat?”, afirma expertul.
Dupa Wikipedia, eBay, Google, Twitter si Yahoo au anuntat ca vor organiza proteste similare. Google a precizat ca va afisa pe site-ul in engleza, joi, un mesaj impotriva legilor propuse in SUA.
Marii giganti IT&C au publicat, deja, in decembrie 2011, o scrisoare deschisa in care se aratau ingrijorati fata de cele doua proiecte din Congresul american deoarece acestea vor putea oferi guvernului american puterea de a cenzura internetul prin proceduri similare celor din China, Malaysia sau Iran.
Din scrisoarea deschisa a gigantilor IT transpare ingrijorarea fata de legea aflata in dezbatere, ce, in opinia lor, va destabiliza mediul care a contribuit la succesul acestora ce a avut ca fundament inovatia, crearea de continut si libertatea de expresie online.
0 coment.:
Trimiteți un comentariu
Nu folosiţi cuvinte necenzurate