Peste o sută de studenți de la trei facultăți ale Universității Tehnice a Moldovei (UTM) lucrează acum la proiectarea satelitului educațional, care urmează a fi lansat în spaţiu. Totuși, puțini producători de tehnică specializată se înghesuie să răspundă pozitiv demersului instituției de învățământ, relatează adevarul.ro/moldova.
În urma licitației de ieri, organizate de rectoratul universității, doar cinci firme s-au înscris în concurs, fără ca vreuna să anunțe o ofertă pentru întregul pachet solicitat de UTM.
„Programul de elaborare a minisatelitului universitar implică cinci loturi: instrumentarul de măsurare, utilajul pentru stația terestră de comunicare, camera panoramică, stația de lipit componentele electronice și accesorii tehnice. Până acum am primit oferte de la patru companii moldovenești și una din România”, spune prof. univ. Nicolae Secrieru, unul dintre coordonatorii programului spațial.
Aflat acum în proiectare, satelitul va avea o suprafață de 625 centimetri pătrați și o înălțime de 25 de centimetri. După ce va fi gata, va fi lansat la o altitudine de 700 de kilometri, în exosfera planetei.
„Obiectivele satelitului nostru constau în scanarea teritoriului Republicii Moldova și furnizarea de informații utile pentru serviciile cadastrale, evoluția stării hidrologice a Prutului, Nistrului și celor aproape 4.000 de lacuri din țara noastră”, precizează Ion Bostan, rectorul UTM.
Imaginile preluate de satelit vor fi captate de două stații GPS poziționate în partea de nord și, respectiv, în sudul Republicii Moldova.
Marea Britanie a fost singura țară din lume care a acceptat să furnizeze celule fotovoltaice spațiale și numai după ce rectoratul a semnat o declarație conform căreia nu va oferi informațiile obținute de satelit către terți. Tehnica spațială britanică va ajunge la Chișinău la finele acestei luni. „Satelitul va orbita Pământul în permanentă sincronizare cu soarele.
Acum lucrăm la un simulator de control al altitudinii”, mărturisește Ion Zarea, student în anul patru la Facultatea de Calculatoare, Informatică și Microelectronică. Conform proiectanților, dispozitivul ar putea fi gata de testare abia în 2014.
Acest prim proiectul spațial 100% moldovenesc este desfășurat în patru etape: proiectarea sistemului de comandă, sistemul de alimentare cu energie provenită de la panourile fotovoltaice, structura satelitului și, nu în ultimul rând, punerea la punct a sistemului de orientare a obiectului spațial.
În luna februarie, echipa care coordonează proiectul va lansa un centru de tehnică spațială, care va fi găzduit de campusul UTM din sectorul Râșcani al Capitalei.
Echipa implicată în primul proiect spațial moldovenesc a primit o finanțare de 400.000 de lei de la bugetul de stat, care acoperă cercetarea. Pentru execuția propriu-zisă a satelitului și lansare, rectoratul UTM își pune speranțele în donații.
0 coment.:
Trimiteți un comentariu
Nu folosiţi cuvinte necenzurate