Linux rulează pe cel mai puternic supercomputer din lume


Linux are, în prezent, o cotă de piaţă pe desktopuri, la nivel mondial,  între 1 şi 5% , în funcţie de compania care a efectuat măsurătoarea, în timp ce Windows are în jur de 85%.
Linux este însă peste Microsoft Windows atunci cind vine vorba de supercomputere. Din top 500 cele mai puternice supercomputere din lume, 457 rulează sistemul de operare Linux, ceea ce înseamnă o cotă de piaţă de 91,4%.
Următorul sistem de operare este Unix care se găseşte pe 30 de supercomputere, adică o cotă de piaţă de 6%. 11 supercomputere folosesc mai multe sisteme de operare (2,2%), iar Open Solaris (Oracle), BSD (Berkeley Software Design) şi Windows sunt instalate pe câte un supercomputer.
The “K computer” este cel mai performant supercomputer din lume. Acesta a fost dezvoltat de Fujitsu pentru Institutul RIKEN din Kobe şi are o putere de calcul de 10 petaflopi adică 10 milioane de miliarde de operaţiuni pe secundă sau puterea a peste un million de calculatoare de tip desktop. Supercomuterul “K” este în plină dezvoltare, urmând a deveni complet operaţional în luna noiembrie a anului viitor.
Un supercomputer este compus din mai multe procesoare care accesează aceeaşi memorie centrală şi care funcţionează concomitent şi coordonat, astfel încât să poată atinge o mare performanţă totală de calcul. Supercomputerele se utilizează la numeroase modelări şi simulări, în special în biologie, chimie, geologie, inginerie aerospaţială, medicină, meteorologie, fizică cuantică, matematică, criptografie şi tehnică militară.

0 coment.:

Trimiteți un comentariu

Nu folosiţi cuvinte necenzurate

Statistici

Web-Links.ro Director Web - unLink.ro - Adauga si site-ul tau Quality Web Hosting Hostgator.ro Blog din Moldova FREE Social Promotion

Share

 
back to top