Google și-a schimbat logo-ul pentru a-l celebra pe Robert Noyce, inventatorul circuitului integrat sau microcipului si unul dintre fondatorii companiei Intel.
Pe 12 decembrie 2011 se împlinesc 84 de ani de la naşterea lui Robert Norton Noyce.
Robert Noyce s-a născut în anul 1927, în Iowa. El și-a dovedit din tinerețe abilitățile de inventator, reușind să construiască la vârsta de doar 12 ani un avion compact cu care a planat de pe acoperișul colegiului la care studia. Absolvent al celebrului Massachusetts Institute of Technology, Noyce a fost mereu un vizionar. Robert Noyce şi-a folosit de asemenea influența pe care o avea în Silicon Valley pentru a ajuta nenumărați tineri ambițioși care doreau să își lanseze propriile afaceri în domeniul IT, iar influența sa în acest sector i-a adus porecla de „primarul din Silicon Valley” .
Robert Noyce, cofondatorul Fairchild Semiconductor, împreuna cu Jack Kilby de la Texas Instruments au descoperit ca rezistentele, condensatoarele si tranzistoarele puteau fi facute din acelasi material semiconductor. Acest lucru a dus la aparitia circuitului integrat realizat de acestia in 1959, circuit care a început sa fie utilizat in calculatoare din 1964. Un circuit integrat este un circuit care contine mai multe tranzistoare pe un suport de baza si realizeaza legatura intre tranzistoare fara ajutorul firelor. Primul circuit integrat realizat continea doar sase tranzistoare.
Încă de la înfiinţarea Intel în 1968 de către Gordon Moore şi Robert Noyce, tehnologia, şi în special procesoarele, au devenit parte integrantă a vieţii de zi cu zi. La 13 iulie 1968, Robert Noyce si Andrew Grove, nereusind sa convinga compania Fairchild sa se lanseze in “aventura” circuitelor integrate, au fondat propria companie, Intel, acronimul de la Integrated si Electronics. Scopul initial a fost impunerea memoriilor semiconductoare pe piata, cand memoriile cu miez magnetic erau inca dominante si costau mai putin. In anul 1969, compania japoneza Busicom, dorind sa dezvolte un calculator de inalta performanta, incredinteaza firmei Intel caietul de sarcini. Cercetatorii de la Intel au observat ca este mai practic sa reduci numarul circuitelor, cu conditia sa concentrezi un numar mai mare de functii logice pe fiecare. Asa a rezultat primul chipset (MCS-4), cu patru circuite, din care unul dedicat pentru calcul, 4004 – primul microprocesor industrial si comercial.
La 15 noiembrie 1971 lansarea lui Intel 4004 a dat startul celei de-a IV-a generatii de computere; chipul era capabil sa proceseze datele pe 4 biti, insa instructiunile (in numar de 46, orientate pe operatiuni aritmetice) aveau 8 biti; continea 2300 tranzistori, memoria adresabila era de 4 KB, efectua 60.000 operatii pe secunda, la frecventa de baza de 108 kHz. Acesta a fost cuplat cu o alta mare inventie a timpului, tot a lui Intel, si anume RAM-ul (chipuri de memorie de ordinul kilobitilor), rezultand o viteza crescuta de procesare. Intel a vandut drepturile asupra arhitecturii 4004 companiei Busicom pentru 60.000$, dar realizand ca 4004 este mai mult decat un simplu chip, le-a rascumparat mai tarziu, profitand de faptul ca Busicom trecea prin dificultati financiare. Acest targ rivalizeaza ca profitabilitate cu cumpararea Peninsulei Alaska de la Rusia de catre SUA, si se spune ca a fost “best-buy”-ul secolului XX.
Robert Noyce a încetat din viață la 3 Iunie 1990, în Austin, Texas.
0 coment.:
Trimiteți un comentariu
Nu folosiţi cuvinte necenzurate